Wyprodukowano w Unii Europejskiej

„Jesteś tym, co jesz” – to motto coraz silniej przebija się do powszechnej świadomości, tym bardziej trzeba mieć na uwadze, jak ogromny wpływ na organizm dziecka ma prawidłowa dieta. W ciągu pierwszych trzech lat w największym stopniu kształtują się nawyki żywieniowe, które w dużej części pozostają z nami na resztę życia. Pokarm najodpowiedniejszy dla dziecka na poszczególnych etapach jego rozwoju, zapewnia mu właściwe składniki odżywcze, które z kolei regulują prawidłową pracę układu odpornościowego. Czy za pomocą odpowiedniej diety mamy wpływ na wzmocnienie odporności u dziecka? Jak najbardziej tak!

Czym jest układ odpornościowy?

Układ odpornościowy jest układem narządów, pozwalającym nam funkcjonować w otaczającym środowisku, w którym stykamy się z wieloma niebezpiecznymi dla naszego organizmu antygenami. Niszczy on drobnoustroje i rozpoznaje zdrowe komórki, usuwając szkodliwe patogeny.

Rozwój układu immunologicznego rozpoczyna się już w trakcie ciąży oraz porodu, podczas którego noworodek styka się z drobnoustrojami, a organizm rozpoczyna rozpoznawać patogeny. Jeśli zastanawialiście się, dlaczego małe dzieci chorują najczęściej, ma to związek właśnie z budowaniem układu odporności, który prawidłowo powinien się ukształtować w pełni do 12 roku życia. Wpływ na jego kształtowanie mają różne czynniki. Jednym z zasadniczych jest prawidłowo zbilansowana dieta.

Mleko matki a układ odpornościowy dziecka

Początkowo decydującą rolę odgrywa mleko matki, gdyż przez pierwsze lata życia dziecka dojrzewa również jego przewód pokarmowy. Matczyne mleko zawiera unikalny skład, najlepiej odpowiadający potrzebom danego maluszka, a w kwestii odporności chroni przed alergenami oraz ciężkim przebiegiem różnych infekcji.

Czy mleko modyfikowane też wspiera układ immunologiczny?

Niestety nie zawsze karmienie piersią jest możliwe. Wówczas staje się przed koniecznością wyboru najodpowiedniejszego mleka dla dzieci. Wieloletnie badania pozwoliły na stworzenie mleka modyfikowanego, które w jak największym stopniu zbliżone jest do mleka matki i podobnie jak ono zawiera cenne składniki, wspomagające układ odpornościowy. Sprzymierzeńcem młodych rodziców w walce z nawracającymi w okresie niemowlęcym kolkami jest mleko modyfikowane na kolki. Mleko na kolki ułatwia trawienie niedojrzałemu jeszcze układowi pokarmowemu dziecka, które dopiero uczy się funkcjonować w oderwaniu od łożyska, co objawia się przez nagły i uciążliwy ból brzuszka. Kiedy mleko przestaje już dostarczać potrzebnych substancji odżywczych, przychodzi moment na wprowadzenie produktów stałych.

Szczególnie w pierwszym roku życia rodzice skupiają się na doborze jak najlepszych składników pokarmu dziecka, szukając tych najlepszej jakości. Należy jednak pamiętać, żeby nie zaprzestać starannego wybierania produktów także w późniejszym okresie życia dziecka, stale będąc świadomym, że właściwa dieta odgrywa decydującą rolę w budowaniu odporności, czyli zdrowia całego orgazmu.